Direct boeken Boeken

Historie

De Toverberg in vogelvlucht

In de jaren 50 is het begrip recreatie nog niet echt bekend in Ermelo. Af en toe is er een pensiongast te vinden maar daar houdt het dan ook mee op.

Van varkensmesterij naar zomerhuisjes!

Opa Paulus is begonnen met een bakkerij in buurtschap Horst. Vele krentenbollen en broden worden dagelijks gebakken en rondgebracht. Dit valt niet allemaal mee en al snel start opa er een varkensmesterij bij. Dit was helaas alleen geen goed besluit aangezien al snel door de varkenspest alle varkens het loodje legde... Wat nu te doen moet opa gedacht hebben. Het toenemend aantal pensiongasten doet hem uiteindelijk besluiten om de,inmiddels ontsmette varkenshokken, om te toveren tot zomerhuisjes. De recreatieondernemer is geboren! Achter de bakkerij ligt nog een stukje grond en opa bouwt er nog een zestal zomerhuisjes. Het smaakt naar meer. De bakkerij gaat van de hand, omdat er door de gemeente inmiddels een vergunning is afgegeven voor een stuk bosgrond aan de andere kant van Ermelo, langs de Drieërweg.

Bungalowpark de Toverberg Ermelo

1957 - De start van Bungalowpark de Toverberg

Het is inmiddels 1957. Tijd voor het ‘serieuze’ werk! Er wordt begonnen met de bouw van de zomerhuisjes. Opa Paulus mocht 35 huisjes bouwen en ging gelijk goed van start. Binnen een halfjaar had hij al 10 huisjes klaar! ... Veel sneller dan de gemeente dacht. Met man en macht werd geprobeerd om de bouw te stoppen. Gelukkig is het niet zover gekomen dat het jonge bedrijf door bulldozers van de gemeente met de grond gelijk werd gemaakt. Opa hoefde uiteindelijk maar 1 huisje één meter en 1 huisje 10 meter te verplaatsten. Hierna was alles weer goed!

De zaken gaan goed!

De huisjes zijn gedurende de zomermaanden allemaal verhuurd. Het hele gezin Paulus wordt erbij betrokken. Ieder had zijn/haar eigen taak variërend van schoonmaken, boodschappen doen, gasten van het station ophalen tot het vuil wegbrengen. In die tijd kon men vanaf 01 januari een huisje boeken. Op die dag stond de telefoon gelijk roodgloeiend! Computers waren er niet dus alles werd handmatig ingeboekt, waardoor er ook weleen problemen met dubbelboekingen voorkwamen.  Het gezin Paulus loste dit dan op door hun eigen woonhuis ter beschikking stellen voor de huurder.

Bungalowpark de Toverberg Ermelo

Eind jaren zestig - de stacaravan doet zijn intrede

Eind jaren zestig doet de stacaravan zijn intrede in Nederland. Dit biedt uiteraard weer veel nieuwe mogelijkheden! Er wordt een nieuwe vergunning aangevraagd bij de gemeente en direct met kappen van de bomen begonnen. Ook hier heeft de gemeente weer geprobeerd het een en ander terug te draaien, maar ook ditmaal komen ze weer goed weg. De zonen kunnen aan de slag met het plaatsen van de stacaravans die eerder door opa op de caravanrai waren aangekocht.

De vraag naar staanplaatsen is in die tijd overweldigend groot. Er werd met man en macht gewerkt om alles op tijd klaar te hebben. Alle werkzaamheden worden zoveel mogelijk in eigen hand gehouden wat betekende dat er handmatig sleuven voor de infrastructuur gegraven moesten worden, de zgn zinkputten gebouwd, bomen gekapt, hekken gezet,  caravans geplaatst,  schuurtjes gebouwd etc. etc.

1968 - Oudste zoon Dick neemt het park over

Opa Paulus heeft in 1968 een stuk grond in handen gekregen en vertrekt richting Vledder in Drenthe. Oudste zoon Dick neemt het park over en staat vanaf dan met zijn vrouw Alie aan het roer. De verhuur draait op volle toeren, de toen nog aanwezige supermarkt wordt dagelijks aangevuld met versproducten en de telefoontikken worden keurig bijgehouden.  De Toverberg is een bloeiend en groeiend bedrijf. In de loop der jaren komt er steeds meer comfort bij. Denk aan een telefooncel, riolering, goed tv-signaal, aardgas en een eigen douchevoorziening in de meeste huisjes en caravans. De supermarkt wordt veranderd in een kioskje voor de vergeten boodschappen, krant of ijsje. De verhuur van bungalows gaat langzaam meer over in vaste huur van de percelen. Vele gasten genieten jaar in jaar uit van de rust en ruimte op het bosrijke park. In het zomerseizoen zijn er bingoavonden waarbij iedereen hoopte op de ijstaartenronde! Twee keer in de week trok Dick zijn schort aan om voor de gasten friet en snacks te bakken. Als klap op de vuurpijl waren er één keer per seizoen de legendarische onderlinge zwemwedstrijden van de campings/bungalowparken in Ermelo. Dick reed de Toverbergse deelnemers met trekker en kar richting het bosbad en Alie zorgde bij terugkomst voor limonade en iets lekkers! In de jaren ’90 beginnen Dick en Alie voorzichtig aan met  het hier en daar herstructureren van grote percelen. Hierdoor ontstaan en weer nieuwe, ook zeer royale plekken op het park

Bungalowpark de Toverberg Ermelo

 2002 - het stokje wordt overgegeven aan Huub en Annette

 Dick en Alie geven in 2002 het stokje over aan Huub en Annette Redschaad. Voor beide is de Toverberg geen onbekend terrein. Annette is er geboren en getogen en Huub komt al vanaf 1970 met z’n ouders naar het park! Na de overname is het karakter van het park grotendeels hetzelfde gebleven, maar hier en daar worden de nodige vernieuwingen doorgevoerd. Huub en Annette gaan door met het herstructureren van grote percelen. Waar mogelijk zijn oude huisjes/stacaravans vervangen door hedendaagse bungalows en chalets. In 2008 wordt de gehele infrastructuur vervangen en is ook internet aangelegd. Ook worden er een weer enkele verhuurhuisje gebouwd om in de vraag te voorzien.

Ook is er met behulp van tekeningen van vroeger een ‘kabouterhuisje’ gebouwd en geplaatst. De oude tijden herleven! Hierbij staat voorop dat de ruimte en de rust (grotendeels) onveranderd blijven en dat de natuurlijke uitstraling leidend is. Zo hebben de hekjes rondom de percelen plaatsgemaakt voor stammetjes en beplanting. De verlichting op het park is grotendeels vervangen door ledverlichting.

2017 - De komst van het Houten Zwijn

In 2017 wordt een nieuwe unieke verhuuraccommodatie op het park geplaatst, genaamd het Houten Zwijn. Een kleine knipoog naar onze haat-liefdeverhouding met de wilde zwijnen, die soms onaangekondigd ons park bezoeken. Deze unieke vakantiewoning is erg populair, door de bijzondere vorm en uitstraling!

Bungalowpark de Toverberg Ermelo

2019 - De weg naar duurzaamheid wordt vervolgd...

In 2019 / 2020 zijn de kantine, het kantoor en de wasserette afgebroken en is er een nieuw pand opgetrokken, Vanzelfsprekend past dit bij de visie van Huub en Annette: een duurzaam en groen park creëren. Zo is er bij de bouw veel gebruik gemaakt van Douglas hout dat is verkregen op het park. In de loop van enkele jaren zijn een aantal bomen gekapt waar ter plaatste balken en planken van zijn gezaagd. Het dak is voorzien van zonnepanelen.

In de toekomst blijven Huub en Annette zich richten op het verduurzamen van het park. De Toverberg blijft een uniek bosrijk park op de Veluwe. Wordt vervolgd......